Sastojci
za koru
- 1 belance
- 65 gr šećera
- 1 žumance
- 1,5 kašika vode
- 1,5 kašika ulja
- 40 gr brašna
- 50 gr mlevenog badema
- na vrh kašičice praška za pecivo
za karamel krem
- 150 gr šećera
- 250 ml slatke pavlake
za čokoladni krem
- 250 ml slatke pavlake
- 100 gr čokolade za kuvanje
i još
- malo mleka pomešanog sa 1 vanil-šećerom
- 1 pakovanje - 100 gr puslica
- šlag za dekoraciju
Priprema
- Težina:
- 1 Staviti šećer u dublju posudu i karamelisati ga, skloniti sa vatre, pa preliti slatkom pavlakom. Vratiti na slabu vatru da se karamel istopi, ali ne dozvoliti da provri. Ostaviti da se ohladi, pa staviti u frižider.
- 2 U drugu posudu uliti slatku pavlaku, zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se čokolada potpuno ne rastopi. Ohladiti i staviti u frižider.
- 3 /slika/1345897/ Belance umutiti sa šećerom, dodati žumance, ulje i vodu. Dodati brašno pomešano sa bademom i praškom za pecivo i sjediniti blagim prevrtanjem. Masu sipati u pleh prečnika 18 cm, obložen peki papirom. Peći 25 minuta na 180°C. Gotovu koru ohladiti i preseći na pola.
- 4 /slika/1345905/ Ohlađeni karamel krem izmiksati da se dobije gust krem. Isto uraditi i sa čokoladnim (ganaš) kremom.
Na tacnu za tortu staviti koru, navlažiti mlekom, premazati čokoladnim kremom, pa preko svega poređati puslice. Preko njih premazati karamel krem i pokriti drugom korom. Celu tortu našpricati šlagom i ukrasiti po želji.
Posluživanje
Pekla sam koru u plehu prečnika 20 cm, pa mi je zato tanja, preporučujem manji pleh. Čokoladni krem mi se brže umutio od karamel krema, verovatno zbog čokolade. Torta je inače jednostavna za pravljenje, a idealna za one koji izbegavaju jaja... Podrazumeva se da se količina može duplirati, ja više volim manje tortice jer tada je iskušenje manje i kraće :)))Izvor : www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment