Friday, December 26, 2014

Ganaš torta sa puslicama

U poslednje vreme mi se dopadaju tortice gde je glavni glumac ganaš krem. Koristim ga kao fil, kao premaz odozgo, nekada je čokoladni, a nekad i malo drugačiji... po potrebi. Ovde je kombinovan, a tortica će se sigurno svideti mom tati, kome je namenjena za rođendan! 

Ganaš torta sa puslicama/slika/1345907/

Sastojci


Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Staviti šećer u dublju posudu i karamelisati ga, skloniti sa vatre, pa preliti slatkom pavlakom. Vratiti na slabu vatru da se karamel istopi, ali ne dozvoliti da provri. Ostaviti da se ohladi, pa staviti u frižider.
  2. 2
    U drugu posudu uliti slatku pavlaku, zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se čokolada potpuno ne rastopi. Ohladiti i staviti u frižider.
  3. 3 Ganaš torta sa puslicama - priprema /slika/1345897/
    Belance umutiti sa šećerom, dodati žumance, ulje i vodu. Dodati brašno pomešano sa bademom i praškom za pecivo i sjediniti blagim prevrtanjem. Masu sipati u pleh prečnika 18 cm, obložen peki papirom. Peći 25 minuta na 180°C. Gotovu koru ohladiti i preseći na pola.
  4. 4 Ganaš torta sa puslicama - priprema /slika/1345905/
    Ohlađeni karamel krem izmiksati da se dobije gust krem. Isto uraditi i sa čokoladnim (ganaš) kremom.
    Na tacnu za tortu staviti koru, navlažiti mlekom, premazati čokoladnim kremom, pa preko svega poređati puslice. Preko njih premazati karamel krem i pokriti drugom korom. Celu tortu našpricati šlagom i ukrasiti po želji.

Posluživanje

Pekla sam koru u plehu prečnika 20 cm, pa mi je zato tanja, preporučujem manji pleh. Čokoladni krem mi se brže umutio od karamel krema, verovatno zbog čokolade. Torta je inače jednostavna za pravljenje, a idealna za one koji izbegavaju jaja... Podrazumeva se da se količina može duplirati, ja više volim manje tortice jer tada je iskušenje manje i kraće :)))


Izvor : www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design