Wednesday, January 28, 2015

Torta pahuljica


Jednostavna za pripremu... lagana, pjenasta, pahuljasta... savršenog ukusa, arome jaffa keksa!

Sastojci:


Biskvit:


  •      5 bjelanaca
  •      5 kašika šećera
  •      5 kašika brašna
  •      1/2 praška za pecivo
Preliv:
  •      100 ml mlijeka
  •      1 vanilin šećer
Krema:
  •      400 ml mlijeka
  •      100 gr šećera
  •      5 žumanaca
  •      50 gr čokolade za kuhanje
  •      oko 200 gr jaffa keksa
  •      300 ml vrhnja za šlag
  •      1 vrećica želatine fix

Dekoracija:
  •      200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena
Priprema:
  • Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.    
  •  400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
  • Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
  • Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
  • Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.

        Preuzeo sa: www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design