Jednostavna za pripremu... lagana, pjenasta, pahuljasta... savršenog ukusa, arome jaffa keksa!
Sastojci:
Biskvit:
- 5 bjelanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 400 ml mlijeka
- 100 gr šećera
- 5 žumanaca
- 50 gr čokolade za kuhanje
- oko 200 gr jaffa keksa
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine fix
Dekoracija:
- 200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena
- Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
- 400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
- Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
- Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
- Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.
Preuzeo sa: www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment