Sastojci
Za korice:
- 250 gr mekog brašna (prosejanog)
- 50 gr mlevenog lešnika
- 1 kašičica praška za pecivo
- 80 gr masti
- 1 jaje
- 5 kašika mleka
- 3 kašike šećera
- 1 puna kašika meda
- 1 kašičica rendane linunove korice
Za čokoladnu kremu:
- 200 gr bele čokolade
- 150 gr crne čokolade
- 100 gr maslaca
- 50 ml mleka
- I još:
- 200 gr marcipana
Priprema
- Težina:
- 1 Čokoladna krema je zapravo modifikovana Lindor praline krema od Anavalbi, i ja je, uz Anino dopuštenje, objavljujem u okviru recepta:
Obe vrste čokolade izlomiti na kockice, dodati iseckani maslac i mleko i posudu staviti na paru, da se sve otopi, uz mešanje. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi (oko 4 sata) i kada bude potpuno hladno izmiksiratu u kremu. Ja sam je ostavila na terasi, gde je bilo hladno i bila je spremna za dva sata. - 2 Priprema korica:
Izmiksirati mast, jaje, šećer, limunovu koricu, med i mleko pa postepeno dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i mlevenim pečenim lešnicima. Umesiti testo, biće meko i masno.
Odmah ga podeliti na dva jednaka dela.
Iseći pek-papir u veličini pleha na kome će se korice peći. Staviti kuglu testa na papir, preko nje staviti razrezanu kesu za zamrzivač (onu čvršću) i oklagijom razviti testo. Preko testa staviti neku svesku (veličine oko 20x28), tupom stranom noža obeležiti oko sveske, odlepiti kesu i odstraniti višak testa.
Na isti način uraditi i sa drugom koricom, a od ostataka testa, ispeći još jednu koricu koju ćemo posle samleti u secku i ona služi za posipanje. - 3 Peći korice na poleđini pleha, gotove su za par minuta, čim porumene krajevi.
Ostaviti ih da se prohlade. - 4 Marcipan staviti na pek papir, preko njega takođe staviti razrezanu kesu za zamrzivač i razviti ga oklagijom na veličinu korica.
- 5 Staviti prvu koricu na neku čvršću tacnu na kojoj ćete je posle i seći (ja imam jednu ploču od iverice na kojoj držim kolače ovog tipa).
Premazati koricu slojem čokoladnog krema, zatim na krem naneti razvaljan marcipan - to je najlakše uraditi tako što se marcipan zajedno sa papirom prenese, "nalepi" na čokoladnu kremu i onda papir odlepi.
Zagladiti rukama preko marcipana, pa naneti drugi deo čokoladne kreme (ostaviti 4-5 kašika za premazivanje pite).
Naneti drugu koricu, zagladiti rukama i odmah premazati sa par kašika kreme i posuti izmrvljenom koricom (od ostataka testa).
Posluživanje
Pitu nije potrebno pritiskati, ali je neophodno da odstoji na hladnom, kako bi se korice otpustile i da bi se lepše sekla.Umesto ove kreme, može se skuvati i klasična krema sa mlekom (mleko, gustin, maslac i čokolada), ja sam sad htela da isprobam Aninu kremu i odlično je išla uz marcipan :)
Izvor : www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment