Wednesday, January 28, 2015

Marcipan pita

Između dve korice sa lešnicima, smestio se sloj marcipana, ušuškan u finoj čokoladnoj kremi - fantazija od ukusa! :)) 


Marcipan pita/slika/2098653/

Sastojci


Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Čokoladna krema je zapravo modifikovana Lindor praline krema od Anavalbi, i ja je, uz Anino dopuštenje, objavljujem u okviru recepta:

    Obe vrste čokolade izlomiti na kockice, dodati iseckani maslac i mleko i posudu staviti na paru, da se sve otopi, uz mešanje. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi (oko 4 sata) i kada bude potpuno hladno izmiksiratu u kremu. Ja sam je ostavila na terasi, gde je bilo hladno i bila je spremna za dva sata.
  2. 2
    Priprema korica:
    Izmiksirati mast, jaje, šećer, limunovu koricu, med i mleko pa postepeno dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i mlevenim pečenim lešnicima. Umesiti testo, biće meko i masno.
    Odmah ga podeliti na dva jednaka dela.
    Iseći pek-papir u veličini pleha na kome će se korice peći. Staviti kuglu testa na papir, preko nje staviti razrezanu kesu za zamrzivač (onu čvršću) i oklagijom razviti testo. Preko testa staviti neku svesku (veličine oko 20x28), tupom stranom noža obeležiti oko sveske, odlepiti kesu i odstraniti višak testa.
    Na isti način uraditi i sa drugom koricom, a od ostataka testa, ispeći još jednu koricu koju ćemo posle samleti u secku i ona služi za posipanje.
  3. 3
    Peći korice na poleđini pleha, gotove su za par minuta, čim porumene krajevi.
     Ostaviti ih da se prohlade.
  4. 4
    Marcipan staviti na pek papir, preko njega takođe staviti razrezanu kesu za zamrzivač i razviti ga oklagijom na veličinu korica.
  5. 5
    Staviti prvu koricu na neku čvršću tacnu na kojoj ćete je posle i seći (ja imam jednu ploču od iverice na kojoj držim kolače ovog tipa).
    Premazati koricu slojem čokoladnog krema, zatim na krem naneti razvaljan marcipan - to je najlakše uraditi tako što se marcipan zajedno sa papirom prenese, "nalepi" na čokoladnu kremu i onda papir odlepi.
    Zagladiti rukama preko marcipana, pa naneti drugi deo čokoladne kreme (ostaviti 4-5 kašika za premazivanje pite).
    Naneti drugu koricu, zagladiti rukama i odmah premazati sa par kašika kreme i posuti izmrvljenom koricom (od ostataka testa).

Posluživanje

Pitu nije potrebno pritiskati, ali je neophodno da odstoji na hladnom, kako bi se korice otpustile i da bi se lepše sekla.

Umesto ove kreme, može se skuvati i klasična krema sa mlekom (mleko, gustin, maslac i čokolada), ja sam sad htela da isprobam Aninu kremu i odlično je išla uz marcipan :)
Izvor : www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design