Wednesday, January 28, 2015

Mamini kroasani :)

Sastojci i priprema:Kroasani Mamini brzi kroasani
Sve u životu je prolazno. Uživajte u dobrim stvarima, jer neće trajati zauvijek i ne brinite zbog loših, jer ni one ne mogu da traju zauvijek.
Recept sa bloga recepti sa potpisom zaista su divni, mekani, brzi, mirisni….ma pripremite ih…
Testo:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 100 ml ulja
  • cca 800 g brašna
  • 2 kašikice soli 250 g hladnog, stvrdnutog margarina
  • malo mleka i soli
Postupak:
Pomešati mleko i vodu, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenje testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe.
Dalje dodati ulje i malo brašna pomešanog sa solju, pa meseći dodati i ostatak brašna. Umesiti glatko, kompaktno testo koje se odvaja od zidova suda, pa ga istresti na nabrašnavljenu radnu površinu.
Podeliti testo na dva jednaka dela i oblikovati dve okrugle jufkice. Obe jufkice podeliti na pet delova, pa od svakog dela opet oblikovati okruglu jufkicu, tako da ih ukupno bude deset. Podeliti margarin na osam jednakih delova. Jufkice oklagijom razvijati na veličinu manjeg tanjira i po pet ih složiti jednu na drugu, a između susednih rendati hladan margarin. Na gornju, petu jufkicu, ne rendati margarin. Treba, dakle, da dobijete dve hrpe od po pet naslaganih jufkica. Prvu hrpu jufkica staviti na blago nabrašnavljenu radnu površinu, lagano je posuti brašnom, pa je rastanjiti oklagijom u krug, na debljinu od oko 1 cm. Točkićem za sečenje pizze ili oštrim nožem, krug izrezati na šesnaest delova, pa motati kroasane i slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Već sad, na nepečenom kroasanu, posmatrajući ga sa strane, možete da vidite kako je testo lisnato. Isto postupiti sa drugom hrpom jufkica.
Kada su svi kroasani složeni, uključiti rernu da se ugreje na 220°C. Ovo je istovremeno i jedini put kad testo, odnosno sad već kroasane, ostavljate da odmaraju, odnosno kisnu.
Neposredno pre pečenja, kroasane pomoću četkice premazati hladnim mlekom i posuti solju. Peći u zagrejanoj rerni 15ak min. da lepo porumene, narastu i razlistaju se. Pečene ostaviti da se malo prohlade. Ne pokrivati ih, da se ne bi uparila gornja, hrskava korica i prestala da bude hrskava. Služiti tople i uživati u punoći ukusa, mekoći sredine i hrskavosti spoljašnjosti.
Prijatno!

Izvor : www.tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design