Torta za prave cokoljupce.
/slika/1727825/
Sastojci
- Za cokoladni ganache
- 200gr tamne cokolade
- 100 gr mlecne cokolade
- 250 ml tecnog slaga 35% masnoce
- 55 gr putera sobne temperature
- 1 velika kasika ekstrakta narandze
- Za biskvit
- 140 gr putera omeksalog
- 65gr brasna
- 30 gr kakao praha
- 1/2 male kasike praska za pecivo
- 75 gr pecenih i mlevenih lesnika bez korice
- naribana kora od 3 pomorandze
- 30 ml soka od pomorandze
- 1 mala kasika vanila ekstrakta
- 160 gr secera u prahu
- 4 kom jaja
- Za sirup
- 55 gr kristal secera
- 60 ml vode
- 1 velika kasika ekstrakta pomorandze
- Za cokoladni ganache
- 180 ml tecnog slaga 35% masnoce
- 180 gr tamne cokolade
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1
Prvo pripremiti cokoladni ganache.Sitno iseckati obe vrste cokolade.Na nizoj vatri ugrejati tecni slag,preliti preko cokolade i ostaviti minut-dva da cokolada pocne da se topi.U vruci slag dodati puter i sve polako mesati dok se svi sastojci ne sjedine.Umesati ekstrakt od pomorandze.Ostaviti na stranu da se hladi (najbolje je ganache napraviti dan ranije,ili treba da se hladi najmanje cetiri sata).
- 2
Tepsiju dimenzija 42x27 cm samo malo namazati puterom pa staviti papir za pecenje.Ispeci lesnike,skinuti im kozicu i samleti ih.Odvojiti belanca i zumanca i ostaviti ih da se greju na sobnoj temperaturi.Za to vreme pripremiti sve potrebne sastojke.Na sitnoj trenici naribati koru pomorandzi i koru pomesati sa sokom pomorandze i ekstraktom vanile.Prosejati brasno,kakao i prasak za pecivo.
U prosejano brasno umesati mlevene lesnike.
- 3
U posudi za miksiranje miksirati puter da postane penast.Polako dodavati secer i nastaviti sa miksiranjem (oko 5 min).Dodati jedno po jedno zumance i na kraju dodati koru od pomorandze.Sve dobro izmesati.U posebnoj posudi izmiksirati belanca dok se ne zapene pa dodati dve kasike secera koje smo oduzeli od ukupne kolicine pa miksirati dok se ne dobije cvrsta pena.U umuceni puter naizmenicno dodavati belanca i mesavinu brasna i kakaoa.Dobijenu masu sipati u pripremljenu tepsiju.Peci na 180c oko 15-20 min.Pecenu piskotu ostaviti u tepsiji da se malo prohladi,zatim je izvaditi iz tepsije,skinuti papir i ostaviti je da se potpuno ohladi.
- 4
Kada se biskvit skroz ohladio saseci ivice oko pola cm.a onda preseci biskvit prvo duzom stranom na pola pa svaku polovinu preseci ponovo na pola tako da se dobiju 4 kore
- 5
Za sirup za prelivanje kora pomesati vodu i secer i kuvati na slaboj vatri mesajuci dok se secer ne otopi.Sirup prohladiti i u njega dodati ekstrakt pomorandze.
- 6
Ohladjeni ganache rucno izmesati da bude penast,i pdeliti ga na cetiri dela.Staviti prvu koru na kartonski podmetac za torte(treba da je istih dimenzija kao i torta),pomocu cetke koru namazati sirupom a onda koru premazati cetvrtinom fila.Isto ponoviti i sa ostalim korama.Celu tortu premazati i spolja.Staviti tortu na hladjenje par sati.
- 7
Ohlajdenu tortu staviti na resetku pa je preliti sa cokoladnim ganache.Ukrasiti po zelji.
- 8
Ova torta je dosta mala,za 12 -14 osoba,pa ako neko zeli vecu moze da srazmerno poveca sastojke.Presek torte nemam posto nije pravljena za mene.
Izvor :
www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment