Sastojci
Za tjesto od rolata:
- 4 jaja
- 5 žlica šečera
- 4 žlice brašna
- 4 žlice vode
Za tjesto oko rolata:
- 150 gr. margarine
- 150 gr. šečera
- 70 gr. čokolade za kuhanje
- 1 žličica tamni kakao
- 5 jaja
- 110 gr. brašna
- 5 žlica mlijeka
- 1 kesica prašak za pecivo
- 1 žličica vanila ekstrakt
- 1 žlica ruma
Priprema
- Težina:
- 1 /slika/1728577/ Pripremite pleh od pečnice i stavite papir za pečenje.Uključite pečnicu na 180 stepeni.
- 2 /slika/1728621/ Prvo radimo tijesto za rolat :
Žumanjke izmiksajte sa šečerom, dodamo brašno, vode i snjeg od bjelanaca.Špatulom rasporedite tjesto na papir u plehu (peče se u pleh od pečnice) i pečemo 15 min dok ne dobije kremastu boju. Izvadimo zajedno sa papirom i preko tjesta stavimo mokru krpu i ostavimo da se prohladi.
- 3 /slika/1728631/ Zatim radimo tijesto za kolač:
Omjekšali margarin izmiksamo sa šečerom, dodamo žumanjca,dodamo omekšalu čokoladu i žlicu kakao,dodamo mlijeko,rum i brašno koje smo prethodno promješali sa pecilnim praškom.Zatim dodamo snjeg od bjelanaca koje su ostale i polako špatlom kružnim pokretima izješamo u tijesto.
- 4 /slika/1728633/ Tijesto za rolat kad se je malo prohladilo, izvadimo krpu, okrenemo tijesto na neki pladenj i odljepimo papir.Zatim namažemo marmaladom po želji a može i sa nekom kremom ako želite.
Model za kolač je dužine 30 cm, a može i veći, ja sam morala da skratim rolat jer mi je bio prevelik.
- 5 /slika/1728635/ Kalup obložimo papirom i 1/2 od smjese za kolač sipamo, stavimo rolat po dužini, ako vam je veći malo ga odrežite, i odozgo sipajte preostalu smjesu da pokrije rolat.
- 6 /slika/1728653/ Pecite 45-50 min , zavisno od pečnice, provjerite čačkalicom.U toku pečenja rolat se digne gore na površinu, probajte ga malo potisnuti ako ide, a ako ne i tako je dobar iako nije na sredini. Izvadite, sačekajte 5 min da se prohladi i zajedno sa papirom stavite ga na rešetku da se kolač ohladi.Ako ga ostavite u kalup od kondenzacije će se kolač natopiti i biti mokar.
izvor : www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment