- PRHKO TIJESTO
- 160 g brašna
- 40 g šećera
- 1 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 80 g omekšanog maslaca
- BISKVIT
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 g pšeničnog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- KREMA
- 3 lista bijele želatine
- 40 g gustina
- 3 žlice hladne vode
- 400 ml voćnog soka
- 1 žlica šećera
- 2 žlice lumunovog soka
- 400 ml slatkog vrhnja
- 250 g miješanog bobičastog voća (maline, kupine, borovnice, ribizl)
- BISKVITNI POKROV
- 200 g marmelade od jagoda
- 1 žlica šećera
- NADJEV
- 300 g miješanog bobičastog voća
- GLAZURA
- 1 vrećica crvenog preljeva za torte
- 250 ml vode
- 25 g šećera
Priprema – Bruxelles torta
Prhko tijesto
- Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Tomu dodajte jaje i maslac, prethodno omekšan i isjeckan na kockice. Električnim mikserom izmiješajte smjesu, prvo najmanjom a zatim najvećom brzinom.
- Tijesto istresite na radnu površinu i ručno mijesite sve dok ne dobijete glatko tijesto. Glatko tijesto ostavite da odstoji u frižideru 30-tak minuta.
- U pripremljeni lim za pečenje – kalup sa štipaljkom (kalup sa skidajućim obrubom) obložen pek papirom smjestite razvaljano tijesto koje ste mjestimično izboli viljuškom. Pecito ga u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200°C otprilike 10 minuta.
Biskvit
- Pjenasto umutite jaja sa žumanjkom pa im postepeno dodavajte šećer i vanilin šećer, a sve dobro promiješajte još par minuta.
- Pomiješajte brašno sa praškom sa pecivo pa to dodajte u smjesu od jaja.
- 1/3 novonastalog tijesta odvojite u kalup za pečenje sa štipaljkom. Ostale 2/3 tijesta stavite u posudu za pečenje dimenzija cca. 40×30 cm. Oba tijesta pecite oko 6 minuta na 220°C.
- Kad su tijesta pečena, biskvit iz posude za pečenje (2/3) položite na mokru krpu koju ste prethodno posuli šećerom. Biskvit premažite sa 150 g marmelade od jagoda, a zatim ga uvijte u rolat počevši od kraće strane.
Krema
- Listove želatine ostavite u malo vode da bubre oko 10-ak minuta prema uputstvu sa vrećice. Pomiješajte gustin, vodu, voćni sok i šećer, tako da dobijete glatku smjesu. Limunov sok zagrijavajte na vatri do vrenja, a potom mu dodajte glatku smjesu i sve dobro izmiješajte. Tomu dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte sve dok se ne rastopi pa ostavite smjesu da se ohladi. Čim se smjesa počne zgušnjavati umutite slatko vrhnje i pomiješajte ga sa smjesom pa na kraju dodajte i pripremljeno voće.
Glazura
- Preljev za torte pripremite prema uputama sa vrećice.
Slaganje torte
Bruxelles tortu slažite u kalup sa štipaljkom na sljedeći način:- Koru od prhkog tijesta premažite preostalom marmeladom (50 g) pa pokrijte biskvitom. Biskvitni rolat izrežite na kolutove debljine 1 cm i poslažite ga u krug uz rub kalupa.
- Kremu sipajte u sredinu i poravnajte. Bruxelles tortu ostavite na hlađenje barem 3 sata.
- Voće za nadjev rasporedite po kremi.
- Glazuru ravnomjerno rasporedite po voću i ostavite ga da se stegne.
- Kad je glazura stegnuta pažljivo uklonite rub kalupa.
Izvor : www.kolaci.eu
0 comments:
Post a Comment