Thursday, February 5, 2015

Profiterole

Ovo kuvano testo preliveno čokoladom ukusan je i dekadentan desert.
Za 4 osobe potrebno je:

Priprema 30 min., uz vreme za hlađenje • termička obrada 30 min.

- Poslastičarska kesa za šlag s običnim nastavcima otvora od 5 mm i 1 cm

- Ohlađene i nenadevene princes-krofne zamrznite u kesama za zamrzivač ili kutiji najduže na 3 meseca; otkravite ih na sobnoj temperaturi 30 min. pre nadevanja i služenja

Za testo

- 60 g namenskog brašna

- 50 g maslaca

- 2 jajeta, umućena

Za nadev i preliv

- 400 ml punomasne pavlake

- 200 g crne čokolade, izlomljene na komadiće

- 25 g maslaca

- 2 supene kašike svetle melase

1. Zagrejte pećnicu na 220˚ C (plin 7). Obložite dva velika pleha masnim papirom. Prosejte brašno na poseban list masnog papira.

2. Stavite maslac i nalijte 150 ml vode u šerpicu pa ih blago zagrejte da se šećer istopi. Pustite da proključaju, sklonite s vatre i sipajte brašno. Brzo mutite varjačom da dobijete gusto, glatko testo koje se skupi u loptu u sredini šerpe. Hladite ga 10 min.

3. Postepeno dodajte jaja muteći posle svakog dodavanja. Sipajte dovoljno umućenih jaja kako biste dobili čvrsto, glatko i sjajno testo. Kapšikom napunite poslastičarsku kesu s običnim dodatkom od 1 cm.

4. Cedite loptice veličine oraha na velikom rastojanju u pripremljenim plehovima. Pecite ih 20 min. ili dok ne narastu, zazlate se i postanu hrskave. Izvadite ih iz pećnice i zasecite svaku da iz nje izađe para. Vratite u pećnicu i pecite još dva minuta da se ureše pa ih prebacite na rešetku da se sasvim ohlade.

5. Pred služenje sipajte 100 ml pavlake u šerpu, a ostatak meko umutite. Sipajte šlag u poslastičarsku kesu s nastavkom od 5 mm.

6. U šerpu s pavlakom sipajte čokoladu, maslac i sirup pa često mešajući polako zagrejte dok se sve ne istopi. U međuvremenu sipajte šlag u svaku krofnicu pa ih poređajte na tanjir ili tacnu za služenje.

7. Kad je preliv otopljen, dobro ga promešajte i prelijte preko profiterola. Odmah služite.

Dobro idu uz gomilu svežeg bobičastog voća, npr. jagoda, malina ili borovnica.

A DRUGAČIJE...

Čokoladni ekleri

Umesto loptica na pripremljene plehove iscedite trake od 5 cm pa pecite po gornjem receptu. Trebalo bi da dobijete 10 eklera. Pustite ih da se ohlade, pa ih nadevajte kao gore i prelijte sa 150 g istopljene čokolade koja se malo prohladila. Ostavite ih nekoliko minuta u frižideru da se čokolada pre služenja stegne.

Izvor : www.b92.net

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design