Thursday, February 5, 2015

Mramorni kolač

Izgled mermera postiže se mešanjem običnog i čokoladnog žitkog testa.
Za 12 krišaka potrebno je:

priprema 30 min., uz vreme za hlađenje • termička obrada 1 sat

- modla za kuglof prečnika 23 cm ili pravougaoni pleh 35 cm x 11 cm

- 300 g neslanog maslaca, omekšalog

- 300 g kristal-šećera

- nekoliko kapi čistog ekstrakta vanile

- prstohvat soli

- 5 jaja

- 380 g namenskog brašna

- 4 kašičice praška za pecivo

- 4 supene kašike mleka

- 20 g kakaoa u prahu

- šećer u prahu, za posipanje

1. Zagrejte pećnicu na 180˚ C (plin 4). Zamastite modlu za kuglof ili pravougaoni pleh.

2. Stavite maslac u činiju i umutite da bude gladak. Postepeno umešajte šećer, ekstrakt vanile i so da se smesa zgusne i ostane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje sve vreme žustro muteći žicom.

3. Prosejte brašno i prašak za pecivo u žitko testo od maslaca i jaja u dva puta, tako što ćete između sipati dve supene kašike mleka.

4. Kašikom prebacite dve trećine mešavine u pripremljen pleh. U ostatak prosejte kakao uz preostalo mleko. Testo s kakaom prebacite kašikom preko običnog testa i promešajte tako da dobijete mermernu šaru. Pecite jedan sat ili dok ne naraste i dobije zlatnosmeđu boju.

5. Ostavite da se hladi u plehu 10 min. pa prebacite na rešetku. Pospite šećerom u prahu.

Izvor :  http://www.b92.net

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design