Thursday, October 30, 2014

Naučnici potvrdili: Kakao podmlađuje mozak i vraća pamćenje

 Flavanol iz zrnevlja biljke kakao podstice cirkulaciju krvi u hipokampusu, dijelu mozga povezanom sa ucenjem i memorijom a njegove megadoze mogu da "podmlade" sposobnost ljudskog pamcenja i za dvije decenije!

Cokolada i topli kakao umjesto pilula? Ko ne bi poželio takvu kombinaciju?
Premda nam nova studija objavljena 26. oktobra 2014. godine u casopisu "Nature Neuroscience" ukazuje da bismo odmah mogli da narucimo i jedno i drugo, ipak treba sacekati da naucnici riješe pitanje - kako uzeti 900 miligrama flavanola dnevno koliko je potrebno da ovaj antioksidant pomogne mozgu da obnovi sposobnost pamcenja.

Naime, utvrdeno je da flavanol podstice cirkulaciju krvi u hipokamusu - što je podrucje mozga povezano sa ucenjem i memorijom. U ispitivanju su ucestvovali pacijenti starosti izmedu 50 i 65 godina, a jednoj grupi je prepisana megadoza flavonala - 900 miligrama. Pokazalo se da su vec tri mjeseca kasnije imali bolje rezultate na testu za demenciju nego kontrolna grupa, kojoj je prepisano samo po 10 miligrama flavonala dnevno.
Prema rijecima dr Skota Smita, autora istraživanja, to nikako ne znaci da svi sad treba da navalimo na cokoladu i jedemo je u ogromnim kolicinama. Medutim, rezultati istraživanja su toliko ohrabrujuci da ce strucnjaci sigurno pokušati da nadu nacin da se flavonal konzumira - u ovoj studiji on je pripremljen u obliku specijalnog napitka.
Izvor: Lisa

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design