SIPAŠ,ISPEČEŠ,ISTRESEŠ I TO JE TAJ - "SLANI KUGLOF"
Odlicna i brza stvar super ideja za doručak!
Potrebno nam je:
– kalup za kuglofPa tek onda:
- 4 jajeta
- 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
- 1 čaša ulja
- 2 ½ čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 gr pizza šunke
- 150 gr feta sira
- 5 kiselih krastavčića
- ½ kašikice soli
- malo bibera
- 1 kašikica origana
Za posipanje:
- 100 gr trapista
Priprema:
Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtevalo malo energičnije mućenje :) ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice iseckanu šunku i krastavčiće. Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Lernu ugrejemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje (???koja reč???), samo čist kalup i masa u kalupu :) .
Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lepo sleglo i namestilo. Pošto mi je malo nesigurno delovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje.
Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vreme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz lerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u lernu još 10 minuta.
Nakon pečenja, moj skroman savet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mleko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!
0 comments:
Post a Comment