Dekorativni kolačići sa lešnicima, pogodni za veća slavlja.
/slika/1294229/
Sastojci
- Broj osoba:
- 25 osoba
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
Od navedenih sastojaka dobije se oko 2,8 kg kolača.
Obavezno pročitati napomene na kraju recepta!!!
-
1
Od 1 l hladnog mleka odvojiti 2
dl i razmutiti prašak za puding da ne bude grudvica. U preostalih 8 dl
dodati šećer i vanilin šećer i zagrejati do ključanja. Skinuti sa vatre
i uliti u tankom mlazu razmućeni prašak za puding, neprestano mešajući
(najbolje žicom). Kuvati na tihoj vatri, uz neprastano mešanje dok se ne
zgusne (3 - 5 minuta).
-
2
Kad je puding kuvan, skinuti ga sa vatre i u topao umešati margarin. Smesu podeliti na dva jednaka dela.
-
3
Polovini smese dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa dodati pečene mlevene lešnike.
-
4
Drugoj polovini smese dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi, pa dodati mleveni keks.
-
5
/slika/1062637/
Ili polovini smese u kojoj je bela čokolada dodati keks, a drugoj polovini pečene lešnike. Bude još jači kontrast.
-
6
Korice odmah filovati toplim filovima.
-
7
Prvu koricu postaviti na ravnu
podlogu (najbolje na metalna tacnu / tepsiju da se na savija prilikom
prenošenja nafilovanog kolača u frižider).
premazati sa 6 supenih kašika tamnog fila, poravnati dugačkim nožem.
Preko fila postaviti drugu koricu. Poravnati dlanovima kao da ravnate
stolnjak na stolu ili preći oklagijom, lagano pritiskajući, da ne bi
iscureo fil.
Premazati sa 6 kašika svetlog fila.
-
8
Postupak ponavljati dok ne utrošite sve korice. Poslednja korica se ne filuje.
-
9
Čitav kolač prekriti celofanom i
opteretiti. Ja postavim debelu drvenu dasku za sečenje mesa dimenzija 30
x 40 cm, a može poslužiti i veća metalna tepsija.
-
10
Opterećen kolač ostaviti preko noći u frižideru.
-
Hrsakva čokoladna glazura
-
1
Postupak pripreme glazure pogledati
ovde.
-
2
Pripremljena glazura je jako
vrela i tečna. Mešajte je par minuta da se prohladi, pa je izlijte preko
kolača. Brzo poravnajte dugačkim tankim nožem, jer se brzo steže na
hladnom kolaču. Uzmite u obzir da će prilikom ravnanja cureti oko
kolača. Ostaviti u frižideru sat vremena da se glazura stegne.
-
3
Seći na pravougaonike tankim oštrim nožem.
-
4
Kad sam odsekla neugledne ivice kolača, ostatak sam izdelila na pravougaonike 4 x 2 cm. Dobila sam 96 kolačića.
-
Napomene:
-
1
* Može se koristiti prašak za
puding sa aromom slatke pavlake, vanile ili lešnika, ali NE i čokolade,
jer će obojiti svetli fil, pa neće biti lep kontrast.
Ja sam koristila 1 kesicu sa aromom slatke pavlake, a drugu Dolcella nougat premium.
-
2
** Ako koristite puding od vanile, ne treba dodavati vanilin šećer.
-
3
*** Koristila sam 3/4 obični mleveni keks (tipa petit beure) i 1/4 oreo keksa, da bude jači kontrast.
Boja se može pojačati dodatkom jedne pune kašike tamnog kakaa. Ako dodajete kakao,
tamni fil će biti gušći i mora se odmah raditi sa njim da ne očvrsne
previše jer će se teže razmazivati. Posudu sa tamnim filom poklopiti
tanjirom ili poklopcem, da se fil ne hladi i ne bi trebalo biti nikakvih
problema sa nanošenjem na kore.
-
4
Po ukusu, tamnom filu se može dodati 1 - 2 supene kašike ruma.
-
5
Važno!
Da svetli fil ne bude preredak, koristite belu čokoladu za kuvanje, a ne za jelo tipa Milka, Nestle ili sl.
Bilo da koristite lešnike, bademe, orahe za izradu svetlog fila, prethodno ih ispecite/prosušite u rerni.
Svetli fil dok je još topao
ne sme biti tečan. U
najmanju ruku mora biti gustine vrelog pudinga. Ako se ni nakon minut
hlađenja ne zgusne možete ga spasiti dodavanjem mlevenog keksa. Do sad
nisam imala problema ni sa jednim filom, ali ima ko se
pomučio.
-
Čuvanje
-
1
U zimskom periodu kolač se ne
mora čuvati u frižideru, već može i u hladnijoj prostoriji. Leti je
obavezno čuvanje u frižideru. Poželjno je da se čuva u kartonskoj
kutiji. Tako se kolač neće osušiti, a po površini glazure se neće
nakupiti kapljice vode
Izvor :
www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment