Wednesday, February 4, 2015

Crna ruža

Prekrasan i predivnog okusa, kombinacija maka, kreme i prhkih kora, doslovce se topi u ustima. Sam naziv govori o ljepoti ovog kolača. Neka bude posveta sutrašnjem danu i običaju pečenja orehnjača i makovnjača.

Crna ruža /slika/1389127/

Sastojci


Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
Težina:
Složeno
  1. 1 /slika/768127/
    U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.
  2. 2 /slika/768129/
    Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
  3. 3 /slika/768131/
    Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.
  4. 4 /slika/768135/
    Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
  5. 5 /slika/768145/
    Mak sameljite, stavite u posudu pa dodajte šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.
  6. 6
    Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
  7. 7 /slika/768195/
    Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
  8. 8 /slika/768215/
    Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.
  9. 9 /slika/768217/
    Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.
  10. 10
    Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
  11. 11 /slika/768221/
    Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata.

Posluživanje

Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.

Savjet

Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.

Izvor : www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design