Malo mlevenog keksa, neko sezonsko voće, bogat čokoladni ili beli krem, i eto finog kolača za najviše 40 minuta.
ŽUTI ČIZKEJK
POTREBNO JE
ZA KORU
250 g „plazme mlevene“, 125 g maslaca, 2 kašike meda, kesica vanilin šećera, pola kašičice cimeta
ZA FIL 500 g nesanog sremskog sira, 4 jaja, 200 g maslaca, 200 g šećera, 2 kesice vanilin šećera
ZA PRELIV 400 g očišćenih breskvi, 100 g ribizli, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 2 kašike meda
PRIPREMA
Mlevenu plazmu, rastopljeni maslac, med, vanilin šećer i cimet dobro
izmešajte i smesom obložite podmazan sud. Žumanca i šećer penasto
umutite, dodajte sir i otopljeni, prohlađeni maslac. Belanca dobro
umutite i lagano sastavite sa pripremljenim sirom. Smesu rasporedite po
kori i pecite 30 minuta na 175 stepeni. Oljuštene i isečene breskve
kuvajte sa šećerom i medom da se šećer rastopi, te ohladite. Ohlađenu
tortu pospite očišćenim ribizlama i prelijte prelivom.
PLAZMA TORTA
POTREBNO JE
ZA KORU 250 g „plazme mlevene“, 100 g maslaca, 2 kašike kakaoa, 50 ml gaziranog soka od pomorandže, kesica vanilin šećera
ZA PRVI FIL 250 ml mleka, 100 g šećera, kesica pudinga od čokolade, 125 g
maslaca, 20 ml likera od badema ZA DRUGI FIL 300 ml slatke pavlake, 100
g šećera u prahu
ZA PRELIV kesica preliva za torte, 40 g šećera, 250 ml vode
PRIPREMA
Mleveni keks, rastopljeni, prohlađeni maslac, kakao i sok dobro
izmešajte. Smesom obložite dno podmazanog kalupa. Mleko i šećer stavite
da se kuvaju, a prah za puding razmutite sa nekoliko kašika hladnog
mleka. Kad mleko počne da vri, skinite ga sa vatre i sastavite sa prahom
za puding, pa vratite na vatru da se puding zgusne. U prohlađeni puding
dodajte liker i umućeni maslac, pa fil rasporedite po kori. Dobro
umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i stavite preko prvog fila.
Sadržaj kesice za preliv pomešajte sa šećerom i tri kašike vode. Kad
provri preostala voda, skinite sa vatre i umešajte pripremljenu smesu.
Ponovo stavite na vatru i mešajte dok ne proključa. Preliv hladite
nekoliko minuta uz stalno mešanje i njime prelijte tortu.
SLATKE KOCKE
POTREBNO JE
ZA KORE 6 jaja, 180 g šećera, 220 g „plazme mlevene“, 2 kašike kakaoa ZA
FIL 4 jaja, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 80 g brašna, 700 ml
mleka ZA POSIPANJE 100 g seckanih oraha
PRIPREMA
Jaja i šećer penasto umutite, dodajte mleveni keks izmešan sa kakaom.
Smesu podelite na dva dela, pa prvi deo rasporedite u podmazan pleh. Za
fil umutite žumanca, vanilin šećer, 100 g šećera i brašno razmutite i
sipajte u ključalo mleko, pa kuvajte da se krem zgusne. Prohlađeni krem
sastavite sa dobro umućenim belancima i preostalim šećerom. Fil
rasporedite preko kore. Odozgo rasporedite drugu polovinu testa i
pospite seckanim orasima. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni.
Izvor : www.zena.blic.rs
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment