Pržen i isjeckan lješnik je nezamjenljiv u poslasticama. Opna lješnika se najlakše skida tako što se lješnici stave u rernu i zagrijavaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju.
Sastojci
– 100 g putera
– 50 g šećera
– 2 kašike kakaa
– 250 g mljevenog keksa
– 100 g isjeckanih lješnika
– 50 g soka od pomorandže
– 400 ml obranog mlijeka
– 1 kesica pudinga od vanile
– 2 kašike šećera
– 50 g putera
Glazura:
– 100 g čokolade
– 30 g putera
– malo vode
Priprema
Pjenasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od pomorandže, a zatim sve promješati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa. Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i dobro umutiti.
Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode). Bajaderu ohladiti i isjeći na kocke. Kao i sve poslastice za čiju pripremu se koriste puter i čokolada i ova sadrži znatno veću količinu kako ukupnih masti, tako i zasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju proces ateroskleroze.
Izvor: kuharica.ba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment