Saturday, November 29, 2014

TIRAMISU KOJI ODUZIMA DAH A GOTOV JE ZA NEPUNIH POLA SATA


Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •   5 jaja , 7 kasika supenih secera
  •   250 gr mladog sira , 200 ml slatke pavlake
  •   300 gr jagoda , 200 gr mljevenog keksa
  •   1 casica ruma ili maraskina. 20 gr zelatina
  •  DEKORACIJA 3-4 lista od mente

Priprema

Vrijeme pripreme:
45 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1 Keks, fila od sira , slag
    Ocistite jagode od peteljki,  isjeckajte ih na manje komadice.

    Podijelite zumanca i bjelanca . Odvojeno ih umutite u dvije odvojene posude . Zumanca kuhajte na   pari . Pustite da se malo ohladi , a bjelanca kasnije mutite  mikserom na sporijoj pa onda na vecoj brzini nekoliko minuta  dok se ova smjesa ne zgusne .Pa onda obadvije smjese od bjelanjaka i zumanaca sjedinite . U medjuvremenu u 8 kasika vode rastopite  20 gr zelatina . Jer doje cvrstocu ovoj fili .
  2. 2 ..sir sa slagom
    Dodajte sir  ili skutu   , blago ga umutite sa jajima i dodajte  tecnu slatku pavlaku i vanilin  secer  i jos malo izmiksaje . Ostavite ovu smjesu na par sati u frizideru .


  3. U velike case za sladoled ili u posudice za kompot slozite komadice jagode koje ste ranije isjekli , pospite mljevenim keksom . Izvadite kremu od sira iz frizidera , pa prelijte preko keksa. Pa onda ako jos jednom ponovite ovaj postupak i tako sve dok ne utrosite  sav pripremljeni materijal. Mozete preliti toplom cokoladom  ili jednom malom rakijavom casom maraskina ili ruma.
     
  4. 1 ..
    Ovaj brzi i malo drugaciji tiramisu zavrsite kremom , pospite sa mljevenim keksom  i na vrh stavike nekoliko cijelih jagoda a moze i malo
    slaga.
  5. Od ostatka slaga posto je bilo viska napravila sam i SARLOT OD JAGODA sa kremom od sira.
    POTREBNO JE: 2  kutije piskota,  600 gr jagoda , 2 casice maraskina , 2 dcl mljeka u koje umacemo keks , sok od jednog limuna (koji ide u jaja , radi cvrstoce ) 2 slaga , i 200  ml tecne slatke pavlake.
    Piskote natopiti u mjesavinu mljeka i malo maraskina ili ruma . A od  tecne pavlake , mljeka, sira  i zumanaca kuhanih na pari napraviti filu.  
    OBAVEZNO: Prvo ukuhati zumanca, dodati bjelanca, onda izmiksani slag i na kraju sir.
  6. 1 SARLOT SA JAGODAMA I SIROM
    Uzeti okrugli kalup  obloziti ga papirom za pecenje kolaca ili sa alu folijom , po dnu  i oko kalupa poredjati  piskote , a u sredinu izliti  filu i na sve to kad se masa potrosi .. prekriti piskotama . Ostaviti da prenoci u frizideru, ujutro okrenuti kalup na neku zdjelu  ukrasiti , slagom i cijelim jagodama .
  7. 2 ..ukras mog balkona pelargonija i piskote
    SARLOT OD JAGODA  PRIJE NEGO SAM GA STAVILA U FRIZIDER.
  8. 3
    NAPOMENA: Ko voli sladji kolac moze staviti i 7 kasika secera..

Posluživanje

Od ostatka ove smjese napravila sam i SARLOT SA JAGODAMA. Za njega

Izvor : www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design