Sastojci
- Broj osoba:
- 5 jaja , 7 kasika supenih secera
- 250 gr mladog sira , 200 ml slatke pavlake
- 300 gr jagoda , 200 gr mljevenog keksa
- 1 casica ruma ili maraskina. 20 gr zelatina
- DEKORACIJA 3-4 lista od mente
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
- 1 Ocistite jagode od peteljki, isjeckajte ih na manje komadice.
Podijelite zumanca i bjelanca . Odvojeno ih umutite u dvije odvojene posude . Zumanca kuhajte na pari . Pustite da se malo ohladi , a bjelanca kasnije mutite mikserom na sporijoj pa onda na vecoj brzini nekoliko minuta dok se ova smjesa ne zgusne .Pa onda obadvije smjese od bjelanjaka i zumanaca sjedinite . U medjuvremenu u 8 kasika vode rastopite 20 gr zelatina . Jer doje cvrstocu ovoj fili . - 2 Dodajte sir ili skutu , blago ga umutite sa jajima i dodajte tecnu slatku pavlaku i vanilin secer i jos malo izmiksaje . Ostavite ovu smjesu na par sati u frizideru .
- U velike case za sladoled ili u posudice za kompot slozite komadice jagode koje ste ranije isjekli , pospite mljevenim keksom . Izvadite kremu od sira iz frizidera , pa prelijte preko keksa. Pa onda ako jos jednom ponovite ovaj postupak i tako sve dok ne utrosite sav pripremljeni materijal. Mozete preliti toplom cokoladom ili jednom malom rakijavom casom maraskina ili ruma.
- 1 Ovaj brzi i malo drugaciji tiramisu zavrsite kremom , pospite sa mljevenim keksom i na vrh stavike nekoliko cijelih jagoda a moze i malo
slaga. - Od ostatka slaga posto je bilo viska napravila sam i SARLOT OD JAGODA sa kremom od sira.
POTREBNO JE: 2 kutije piskota, 600 gr jagoda , 2 casice maraskina , 2 dcl mljeka u koje umacemo keks , sok od jednog limuna (koji ide u jaja , radi cvrstoce ) 2 slaga , i 200 ml tecne slatke pavlake.
Piskote natopiti u mjesavinu mljeka i malo maraskina ili ruma . A od tecne pavlake , mljeka, sira i zumanaca kuhanih na pari napraviti filu.
OBAVEZNO: Prvo ukuhati zumanca, dodati bjelanca, onda izmiksani slag i na kraju sir. - 1 Uzeti okrugli kalup obloziti ga papirom za pecenje kolaca ili sa alu folijom , po dnu i oko kalupa poredjati piskote , a u sredinu izliti filu i na sve to kad se masa potrosi .. prekriti piskotama . Ostaviti da prenoci u frizideru, ujutro okrenuti kalup na neku zdjelu ukrasiti , slagom i cijelim jagodama .
- 2 SARLOT OD JAGODA PRIJE NEGO SAM GA STAVILA U FRIZIDER.
- 3 NAPOMENA: Ko voli sladji kolac moze staviti i 7 kasika secera..
Posluživanje
Od ostatka ove smjese napravila sam i SARLOT SA JAGODAMA. Za njegaIzvor : www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment