Brza kikiriki torta
POTREBNO:Za podlogu:
- 20 dkg pettit beure keksa (ili bilo kojeg drugogo suhog čajnog keksa)
- 10 dkg neslanog kikirija (oljuštenog)
- 10 dkg maslaca
- 3 žumanjca
- 6 dkg šećera
- 4 vrhom pune žlice gustina (škrobnog brašna)
- 600 ml mlijeka
- 10 dkg čokolade
- 3 bjelanjca
- 10 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- Za podlogu pomiješati mljevene kekse i mljeveni kikiriki, dodati otopljeni maslac i dobro izmiješati. U okrugli kalup za pite ili torte (24 cm promjera) koji prethodno treba premazati maslacem, natiskati žlicom ili dlanovima ruku podlogu.
- Za smeđu kremu miksati žumanjca sa šećerom, dodati postepeno gustin i malo mlijeka da ne bude pregusto. Ostatak mlijeka zakuhati pa u kipuće uliti smjesu gustina, žumanjaka i šećera. Kuhati nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Krema je gotova čim se zgusne. Primjetit ćete da je teksturom slična kuhanom pudingu. U još vruću kremu umiješati čokoladu natrganu na komadiće i miješati dok se sva čokolada ne otopi a smjesa postane jednolično smeđa.
- Za snijeg od bjelanjaka tuči mikserom bjelanjke dok ne postanu čvrsti, zatim dodati šećer i vanilin šećer pa miksati dok se smjesa ne zasjaji (2-3 minute).
- Na podlogu od keksa preliti čokoladnu kremu, preko kreme namazati snijeg od bjelanjaka, žlicom napraviti valoviti uzorak o cijeloj površini i peći u pećnici na 160ºC 20 minuta. Torta je gotova kada se na vrhu stvori zlaćana korica.
- Pustiti da se kolač ohladi u kalupu pa tek onda maknuti obruč i poslužiti.
- Dobar tek!
0 comments:
Post a Comment