Saturday, February 4, 2017

LISNATO TIJESTO – PO ŠKOLSKI OVO BI SVAKA DOMAĆICA MORALA DA ZNA

LISNATO TIJESTO – PO ŠKOLSKI OVO BI SVAKA DOMAĆICA MORALA DA ZNA









Ovako sam ga ja učila u školi praviti i uvijek mi lijepo ispadne

Sastojci


  • 1 kg mekog brašna
  • 1 kg margarina
  •   cca 6 dl hladne vode
  • 1-2 žlice sirćeta
  • sol po ukusu
  • + brašno za margarin i valjanje


Priprema

1.
U vodu umješajte sol i sirće, prosijte brašno, zamjesite mekše tijesto,dobro ga izradite. Tijesto pobrašnite i ostavite odmarati na stolu prekriveno krpom.
Margarin narežite na kockice, zamjesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u hladnjaku.
2.
Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu tijesta razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom)
U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa razvučenim “stranicama”.
3.
Tanko razvaljati tijesto u veliki pravokutnik.
Sada preklapati:
na 3 sloja; uzeti lijevu stranu pravokutnika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.
4.
Opet razvaljati u pravokutnik.
Sada preklapati na 4 sloja; lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obje strane tijesta gdje se spajaju.
5.
Opet razvaljati u pravokutnik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dijela i staviti u led.
6.
Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali ja to nikada ne radim jer sam uvijek u žurbi i nestrpljiva sam čekati
Bez obzira na to uvijek mi super uspijeva jer je tijesto mekše.
Ako ipak primjetite da se teže valja ostavite ga pola sata odmarati i to je to
7.
Od ove količine dobijem 4 porcije po 2 velike kore.

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design