JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI KOJA SE TOPI U USTIMA POJELA SE ZA 10 MINUTA
SASTOJCI
Beze kora:- 12 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 1 žlica octa
Loading..
Krema:
- 12 žumanjaka
- 8 žlica šećera
- 5 žlica gustina
- 600 ml mlijeka
- 250 g maslaca
- 4 žlice umućene šlag pjene
- 300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
- 100 g ribane čokolade za kuhanje
- Još:
- 4 šlag pjene (ili 1l Hople)
- 500 ml mineralne vode
PRIPREMA
1. Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.
Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miks:ati.
Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
3. Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.
Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).
Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.
Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.
U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.
Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.
Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.
Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.
0 comments:
Post a Comment