MEDENA KATA
Sastojci:
Kore:
- 2 jaja
- 4 dag margarina
- 2 žlice meda (kesten)
- 3 žlice mlijeka
- 15 dag šećera
- 45 dag brašna
- 1mala žličica sode bikarbone
Krema:
- 3 dl mlijeka
- 3 žlice (vrhom pune) oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 20 dag margarina
- 20 dag šećera u prahu
Premaz:
pekmez od šljiva (može brusnica, borovnica…)Priprema
1.
1 jaje, margarin, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.
2.
Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.
3.
Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.
4.
Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Krema:
1.
Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalom mlijeku.
2.
U ohlađeno dodati margarin izrađen sa šećerom u prahu. Dobro izraditi mikserom.
3.
Na prvu koru namazati pola kreme, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.
Posluživanje
Posipati šećerom u prahu.
0 comments:
Post a Comment