RECEPT ZA OVO TORTU POSLALA NAM JE NAŠA VJERNA ČITATELJICA.....UŽIVAJTE
Sastojci
Kora:- 300 gr mlevenog plazma keksa (1 kutija)
- 125 gr putera
- 10-15 kašika mleka
Fil:
- 2 kutije šabačkog ''a la kajmaka'' (500 gr)
- 14 kašika šećera (običnog, ne u prahu)
- 1 vanil šećer
- 1 kesica želatina
- 1/2 l slatke pavlake (preporučujem Haltu)
- Voćni preliv:
- 400 gr crvenog voća
- 2 kašike šećera
- 1 kesica crvenog preliva za torte
- 2 dl vode
Priprema
1.Kora: Keks, puter (koji je bar 2 sata bio na sobnoj temperaturi) i mleko dobro rukama izgnječiti, dok smesa ne bude kompaktna. Po potrebi dodati još malo mleka. Pripremiti tacnu i obruč od kalupa za tortu (moj kalup je prečnika 28 cm). Na tanjir staviti obruč, pa unutra smesu za koru, i prstima je utapkati za podlogu.
2.
Priprema fila: Želatin staviti u šerpicu i preliti ga sa 4 kašike hladne vode, pa ostaviti da nabubri.
3.
Slatku pavlaku mikserom dobro umutiti.
4.
U drugoj posudi šabački ''a la kajmak''(ili neki drugi krem sir) mikserom umutiti sa 14 kašika šećera i vanilom.
5.
Želatin polako zagrevati na šporetu, uz neprestano mešanje (ne sme da provri). Kad je blizu vrenja, a potpuno rastopljen, skloniti sa vatre i malo prohladiti, pa sipati u smesu sa sirom. Promešati. Sad dodati i ulupanu slatku pavlaku, pa nežno i polako obe smese sjediniti.
6.
Smesu sipati u obruč i poravnati. Složiti, ili jednostavno pobacati crveno voće odozgo, po kolaču, pa preliti prelivom za torte.
7.
Priprema preliva za tortu: 1 kesicu crvenog preliva za torte preliti sa 2 dl vode i dodati 2 kašike šećera, pa zagrejati do vrenja (kao u prethodnom postupku, sa želatinom).
8.
Ostaviti ga u frižideru 24 sata. Sutradan nožem proći uz ivicu obruča, da bi se kolač odvojio, pa polako skinuti obruč na gore.
0 comments:
Post a Comment