Sastojci:
- 250ml mleka
- 250ml kefira ili jogurta
- 40g svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- cca 700g mekog brašna
- 2 kašikice soli
- cca 80g putera (ili margarina ili masti) - raskravljeno ili razmekšano na sobnoj temperaturi
- malo mleka za premazivanje+susam za posipanje
Postupak:
- Pomešati mleko i kefir ili jogurt, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenje testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe. Odmeriti brašno, pomešati ga sa solju, pa postepeno dodavati nadošlom kvascu i umesiti glatko, elastično testo koje se odvaja od zidova posude. Testo će biti lepo i svilenkasto. Prekriti ga najlonom ili prozirnom folijom i ostaviti da kisne dok ne udvostruči zapreminu.
- Uskislo testo istresti na blago nabrašnavljenu radnu površinu, u nekoliko poteza ga smesiti u okruglu jufku, potom ga podeliti na četiri jednaka dela. Od svakog dela oblikovati okruglu jufkicu.
- Okruglu tepsiju br.32 blago pokvasiti, pa je obložiti papirom za pečenje, da lepo prijanja.
- Uzeti jednu jufkicu, pa je na nabrašnavljenoj podlozi pomoću oklagije rastanjiti u oblik kruga veličine tepsije u kojoj će se pogača peći. Rastanjenu jufkicu prebaciti u pripremljenu tepsiju, pa je premazati puterom ili već masnoćom koju ste odabrali.
- Zatim rastanjite i drugu jufkicu, stavite je u tepsiju preko prve, takođe je premažite puterom. Isto uradite sa trećom jufkicom. Neka Vam preostane sasvim malo masnoće za premazivanje ispečene pogače. Četvrtu jufkicu rastanjite u krug nešto većeg prečnika nego što je tepsija u kojoj se peče pogača, stavite je u tepsiju preko treće jufkice, a krajeve joj zavucite ispod donje, odnosno prve kore. Krajeve zavlačite polako, idući u krug i nežno odižući tri donja sloja testa kako ih ne biste pognječili.
- Oštrim nožem ili točkićem za rezanje pizze isecite pogaču na osmine, ali tako da spoljašnje ivice ostanu cele.
- Svaku osminu nežno uvrnite rukama i vrhove im slepite na sredini.
- Uključite rernu da se ugreje na 200°C, za to vreme pogača će kisnuti.
- Neposredno pre pečenja, pogaču pomoću četkice premažite hladnim mlekom i pospite susamom. Pecite 25-30min. u zagrejanoj rerni, da lepo porumeni. Tek ispečenu pogaču premažite pomoću četkice sa preostalom raskravljenom masnoćom (puter, margarin ili mast) radi lepšeg sjaja.
- Sačekajte da se malo prohladi, pa je "raščerupajte" ;)
Izor: imehrane.blogspot.com
0 comments:
Post a Comment