Sastojci:
600gr namjenskog brasna za dizana
tijesta:
- 150gr secera
- 5 kom jaja
- 120ml mlijeka
- 150gr istopljenog maslaca
- 1 kocka svijeze germe-25gr
- 1 kom limuna-izribana korica
- 1 kom narandze-izribana korica
- 1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
- malo soli
- marmelada za punjenje
- secera u prahu
Priprema:
1. U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da
zapjeni. Maslac istopite i malo prohladite. U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin
secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac. Mikserom sa nastavcima za
tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte
mrvicu soli. Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.
2. Zagrite rernu na 180°C. Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom. Nadoslo tijesto
pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4
cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak. Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
3. Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.
Posluživanje:
Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji.. Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(danga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)
PAR SAVJETA :) -sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke. -svakako preporucujem "kvalitetno"namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta "jakog"brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta -kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat
tijesto.. -neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen -ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.
Izvor: www.coolinarika.com
0 comments:
Post a Comment