Wednesday, January 28, 2015

Krofne iz rerne :)


Sastojci:

    600gr namjenskog brasna za dizana

tijesta:


  •     150gr secera
  •     5 kom jaja
  •     120ml mlijeka
  •     150gr istopljenog maslaca
  •     1 kocka svijeze germe-25gr
  •     1 kom limuna-izribana korica
  •     1 kom narandze-izribana korica
  •     1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
  •     malo soli
  •     marmelada za punjenje
  •     secera u prahu

Priprema:

1. U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da
zapjeni. Maslac istopite i malo prohladite. U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin
secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac. Mikserom sa nastavcima za
tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte
mrvicu soli. Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.

2. Zagrite rernu na 180°C. Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom. Nadoslo tijesto
pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4
cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak. Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.



3. Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.


Posluživanje:

Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji.. Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(danga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke) 

PAR SAVJETA :) -sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke. -svakako preporucujem "kvalitetno"namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta "jakog"brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta -kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat
tijesto.. -neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen -ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.


Izvor: www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design