Mnogo je onih koji ne mogu da odole čarobnom ukusu čokolade. Svima njima predlažemo da probaju aromatini mus, sočne tortice, kardamom krem, mocart kugle ili tofifi kolač
Aromatični mus
Potrebno je: 150 g crne čokolade, 2 jaja, 50 g šećera, 200 g slatke pavlake, kesica vanilin šećera, 2 kašike likera od kafe i prstohvat cimeta.
Čokoladu izlomite na krupnije komade i u metalnoj posudi otopite na pari (pazite da posuda ne dodiruje vodu jer će se čokolada zgrudvati). Posudu sklonite s ringle i, uz povremeno mešanje, prohladite čokoladu. Mikserom kremasto umutite žumanca sa šećerom, vanilom i slatkom pavlakom, a u drugoj činiji čvrst sneg od belanaca. Umućena žumanca dodajte u otopljenu, mlaku čokoladu, promešajte i dobro sjedinite. Zatim umešajte liker i cimet, pa postepeno dodajte čvrst sneg od belanaca. Krem sipajte u dekorativne činije, ukrasite čokoladnim uvojcima, listićem nane i kriškom pomorandže.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Mocart kugle
Sastojci za testo – za 18 kuglica: 80 g crne čokolade, 80 g putera, 50 g šećera, 2 jaja, 50 g brašna, 50 g mlevenih badema i pola kesice praška za pecivo. Za krem: 100 g crne čokolade, 100 ml slatke pavlake, 100 g putera i 50 ml braon ruma. Za premazivanje: 400 g marcipana, 4 kašike šećera u prahu, 150 g crne čokolade i 2 kašike seckanih pistaća.
Izdrobljenu čokoladu otopite na pari. Mikserom umutite puter i šećer, umešajte jedno po jedno jaje, dodajte otopljenu čokoladu i postepeno brašno pomešano s praškom za pecivo i mlevenim bademima. Testo sipajte u pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Za krem zagrejte slatku pavlaku, kratko prokuvajte, sklonite s ringle, dodajte sitno seckanu čokoladu, promešajte, ohladite, stavite puter i mutite mikserom pet minuta. Čokoladni kolač izmrvite rukama, dodajte rum i čoko krem, posudu poklopite i stavite u frižider da se hladi oko 40 minuta. Kašikom za sladoled napravite 18 kuglica i ohladite 30 minuta. Marcipan izmesite rukama, radnu površinu pospite prah šećerom, napravite rolat debljine 3 mm, isecite 18 krugova, u svaki umotajte kuglice, a zatim ih umačite u čokoladu otopljenu na pari. Kugle pospite pistaćima, ohladite u frižideru i servirajte.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Sočne tortice
Za 4 osobe: 75 g crne čokolade, 50 ml slatke pavlake, 6 kašika karamel krema, 70 g brašna, 2 kašike kakao praha, 25 g šećera u prahu, žumance i 40 g putera.
U posudi pomešajte brašno, kakao i šećer. Dodajte komade putera i dobro istrljajte rukama, umešajte žumance, brzo zamesite testo, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi 30 minuta. Testo razvijte oklagijom, isecite četiri kruga prečnika 11 cm, stavite u kalupe za tortice, viljuškom izbockajte na nekoliko mesta i pecite u rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Dok se tortice hlade, na pari skuvajte slatku pavlaku i komade čokolade, uz stalno mešanje. Karamel krem rasporedite preko ohlađenih tortica, prelijte otopljenom čokoladom i ohladite u frižideru.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Kardamom krem
Za 4 osobe: 125 g crne čokolade, 250 g slatke pavlake, pola kašičice mlevenog kardamoma, 50 g bele čokolade i kašičica ulja.
Slatku pavlaku zagrejte u posudi, dodajte izdrobljenu crnu čokoladu i mešajte dok se sasvim ne otopi. Dodajte mleveni kardamom, promešajte, krem sipajte u drugu činiju i stavite u frižider da se hladi tri sata. U međuvremenu, belu čokoladu i kašičicu ulja otopite na pari, pa je u tankom sloju sipajte na hladnu ploču ili pleh prekriven masnim papirom i stavite u frižider. Kada se bela čokolada stegne istružite je plastičnom lopaticom, ali tako da dobijete tanke listiće. Ohlađen čokoladni krem umutite mikserom, sipajte u dekorativne činije i ukrasite listićima bele čokolade.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Tofifi torta
Potrebno je: 100 g šećera, 3 jaja, prstohvat soli, kesica vanilin šećera, 75 g brašna, puding od karamele, kašičica praška za pecivo, 200 g crne čokolade, 200 g lešnika, 800 g slatke pavlake, kašičica putera i nekoliko "tofifi" bombona za ukrašavanje.
Umutite čvrst sneg od belanaca sa četiri kašike hladne vode i prstohvatom soli, dodajte šećer pomešan s vanilom i posebno umućena žumanca. Postepeno umešajte brašno, prašak za pecivo i puding u prahu. Testo sipajte u kalup za tortu i pecite u rerni na 175 stepeni oko 25 minuta. Na umerenoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku, dodajte 150 g čokolade i lešnike isečene na krupnije komade. Mešajte dok se čokolada sasvim ne otopi i stavite u frižider da odstoji pet sati. Koru presecite tako da gornji deo bude tanji, a donji deblji. Donju koru nafilujte sa 2/3 krema, stavite gornju koru, premažite ostatak fila i ostavite u frižideru četiri sata. Ostatak čokolade i puter otopite na pari i kružno (prečnika 10 cm) namažite površinu torte, okolo ukrasite "tofifi" bombonama, ohladite i sevirajte.
0 comments:
Post a Comment