Sunday, October 23, 2016

JUNEĆI GULAŠ RECEPT KOJI ME ODUŠEVI OD SADA GA PRAVIM SAMO PO OVOM RECEPTU

JUNEĆI GULAŠ RECEPT KOJI ME ODUŠEVI OD SADA GA PRAVIM SAMO PO OVOM RECEPTU








Sastojci


  •     1 kg juneceg mesa ( od buta ili plecke)
  •     500g luka
  •     3 cehna bijelog luka
  •     1 veca ili 2 manje mrkve
  •     2 kasike koncentrata od paradajza
  •     2-3 kasike bijelog vinskog sirceta
  •     50g aleve paprike
  •     500ml juneceg temeljca (najbolje domaceg od iskuhanih kostiju)
  •     2 lista lovora
  •     so, biber, malo svjezeg persuna


Priprema

    1.
    Meso izrezati na krupnije kocke.Obje vrste luka ocistiti i usitniti na male kockice.
    2.
    Pripremiti vecu posudu za pecenje, koja je pogodna i za dinstanje u pecnici.
    3.
    Prvo na ringli, u gore pomenutoj posudi, otopiti 3-4 kasike maslaca i dodati luk. Sve na tihoj vatri dinstati oko pola sata, uz povremeno mijesanje da se luk lijepo izdinsta i postane zlatno-smede boje.Pred kraj dinstanja pridodati i na kolutice izrezanu mrkvu.
    4.

    U medjuvremenu pripremiti sve ostale sastojke: papriku, temeljac, sirce i koncentrat od paradajza. Papriku, sirce i koncentrat staviti zajedno u jednu posudu i polako nalijevajuci temeljcem mijesati da se sve sjedini u glatku smjesu.
    5.
    Pripremljenu masu preliti preko izdinstanog luka.Sve dobro promijesati.
    6.
    Komade mesa poslagati u pripremljenu smjesu , svaki komad okrenuti nekoliko puta,da sa svih strana bude uvaljan u smjesu.Zaciniti solju i biberom, te dodati lovorov list.
    7.
    Pokriti posudu i staviti u pecnicu zagrijanu na 160*C. Tako pokriveno dinstati 3-3,5 sata na istoj temperaturi. Povremeno preokrenuti komade mesa da se ne isuse i ravnomijerno izdinstaju.
    8.
    Po zelji, kad je gulas gotov, meso izvaditi, a saft sa stapnim mikserom pirirati (ko ne zeli da se primijete komadici luka). Po ukusu, dodati jos 100ml crnog vina i vratiti meso nazad.

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design