Monday, October 24, 2016

BRZI DORUČAK KOJEG SVI VOLE...PLETENICA SA ŠUNKOM

BRZI DORUČAK KOJEG SVI VOLE...PLETENICA SA ŠUNKOM









Sastojci


  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 200 g mlakog mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • 2 žličice šećer


  •   1 prašak za pecivo
  • 1 žlica soli
  • 70 ml tekućeg jogurta


  • 1 jaje
  • 30 g otopljenog maslaca

Za nadjev:


  • 200 g šunke u ovitku
  • 100 g masnijeg svježeg kravljeg sira
  • žlica milerama
  • 150 g gaude ili nekog drugog topljivog sira po ukusu
  • pola crvene paprike
  • mladi luk
  • 1 jaje
  • 2 žlice Dijon senfa
  • žumanjak i malo mlijeka za premazivanje


Priprema:

Otopite kvasac u 200 ml mlakog mlijeka kojem ste dodali dvije žličice šećera. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i solju, u sredini napravite udubinu pa u nju ulijte kvasac rastopljen u mlijeku. Ostavite da kvasac naraste pa dodajte sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ostavite na toplom da udvostruči obujam.



Za to vrijeme pripremite nadjev. Svježi kravlji sir pomiješajte s mileramom da dobijete kremu, posolite pa umiješajte naribani sir i razmućeno jaje. Dodajate na sitne kockice narezanu papriku i mladi luk. Smjesa mora biti kremasta i ne previše rijetka.
Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga u kvadrat veličine lima za pečenje. Prenesite u lim pa srednju trećinu tijesta ostavite cijelu, a dvije postranične, na jednakom razmacima, ukoso zarežite do srednje trećine.


  Premažite sredinu senfom, pa djelomično ih preklapajući, posložite šnite šunke čitavom sredinom. Po šunki rasporedite pripremljeni nadjev, a zatim opet sve pokrijte šunkom.
Sad počnite plesti pletenicu. Zatvorite krajeve, a zatim naizmjence preklapajte sredinu trakama tijesta koje ste prethodno zarezali s obje strane. Tako dobivenu pletenicu premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka pa pecite 30 minuta na 200°C.
Radite li više manjih pletenica, prilagodite dužinu pečenja njihovoj veličini.
Pletenicu možete servirati i jesti odmah, ali računajte da je nadjev, zbog otopljenog sira, još tekuć. Želite li to izbjeći, ostavite je da se ohladi na sobnu temperaturu.

0 comments:

Post a Comment

 

Kuhinjske pričice Template by Ipietoon Cute Blog Design